Potřebujete poradit? +420 534 534 397, obchod@ortopedickematrace.cz

12 důvodů, proč se studentům vyplatí krátce si zdřímnout

Zajímavosti o spánku | 09.02.2019

Zdřímnutí nebo krátký „šlofík“ dokáže zlepšit koncentraci a podpořit ukládání informací do paměti. Kromě toho může zmírnit přibývání na váze, posílit imunitní systém a dokonce pomoci zvládat vysokoškolské večírky. Pokud si rádi dopřejete malý odpočinek, tak vás jistě bude zajímat, jak vám pomůže.

spící dívka

1. Před vyučováním - zlepšuje koncentraci

Pokud si odpočinete před vyučováním, může vám to pomoci zvýšit pozornost. Zdřímnutí totiž snižuje nadměrnou ospalost a dodá tělu a mysli přísun čerstvé energie. Kromě toho může zlepšit i mentální čerstvost a motorické schopnosti.

Možná vás bude zajímat: Můžete spát méně než 7 hodin za noc a cítit se odpočatí? Zjišťovali jsme za vás

2. Po vyučování - pomáhá paměti

Už hodinové zdřímnutí po přednášce vám umožní lépe si zapamatovat nové informace. To je ideální zejména během studia, kdy si potřebujete efektivně uchovávat různorodé učivo každý den.

3. Podporuje vznik souvislostí

Krátký spánek nejen zlepšuje uchovávání informací, ale zároveň umožňuje přesun myšlenek a informací v mozku. Během spánku se totiž různé myšlenky vzájemně propojují, čímž se v mozku buduje širší síť porozumění pro efektivnější myšlení a vytváření souvislostí.

4. Zmírňuje výkyvy nálady a zlepšuje náladu

Udržování spánku pod kontrolou je přirozený a účinný způsob, jak zmírnit pocity sklíčenosti až deprivace. Krátký odpolední spánek vyvolává uvolňování serotoninu a kortizolu, které mají povzbuzující účinek.

5. Zlepšuje schopnost soustředit se

Pokud si s nějakým úkolem (psaním eseje, semestrální práce, bakalářky či diplomovky) nebo učivem na zápočet či zkoušku nevíte rady, zkuste si zdřímnout.

spící studentka

Místo toho, abyste se prací prokousávali hlemýždím tempem, doporučujeme si zdřímnout a pak se k práci vrátit s čerstvou a svěží myslí. Uvidíte, že vám to bude lépe „pálit“.

6. Zvyšuje kreativitu a vznik dobrých nápadů

Spánek podporuje tvůrčí myšlení a v případě problémů přináší více návrhů řešení či nových pohledů na věc.

7. Usnadňuje rozhodování

Dokonce i po krátkém odpočinku zažívá mozek příliv energie a zvyšuje se jeho schopnost bystře a jasně uvažovat. To se vám určitě bude hodit, budete-li stát před náročnými rozhodnutími, která s sebou život vysokoškoláka přináší.

8. Zmírňuje stres

Zdřímnutí zvyšuje produkci noradrenalinu – hormonu dřeně nadledvinek, který zmírňuje vliv stresu na organismus, zejména na krevní tlak a srdeční frekvenci. A jelikož studium na vysoké škole je často velmi náročné, spánek je jedním ze skvělých způsobů, jak toto náročné období zvládnout.

9. Podporuje kvalitní noční spánek

Lidský organismus je náchylný k únavě zejména v odpoledních hodinách, a té se nevyhnete tím, že jednoduše vynecháte oběd. Pokud si však po obědě místo kávy krátce zdřímnete, budete se cítit svěžejší a v noci se vám bude lépe spát.

10. Chrání před přibíráním na váze

Pokud vám chybí energie a potřebujete si ji rychle dobít před studiem nebo psaním práce, pravděpodobně sáhnete po nějakém nezdravém jídle, například po sladkostech nebo rychlém občerstvení.

spící žena

Bohužel poté, co prvotní příval energie vyprchá, jste pravděpodobně stejně unavení jako dříve, jen s tím rozdílem, že pociťujete tíhu až nevolnost. Zkuste si místo svačiny dopřát krátký odpočinek. Kromě toho, že nepřiberete nechtěná kila navíc, získáte nový elán do práce.

11. Posiluje obranyschopnost organismu

Nedostatek odpočinku má mimo jiné negativní vliv i na imunitní systém. Spánek totiž podporuje zvýšení hladiny imunitní regulační molekuly interleukinu-6, a tím zvyšuje obranyschopnost.

12. Umožní vám naplno si užít noční „radovánky“

Život na vysoké škole není jen o učení. Čas od času je dobré vyhodit si z kopýtka na zábavě, která se nezřídka přetáhne do časných ranních hodin. Krátké zdřímnutí vám pomůže snáze nést následky po prohýřené noci a navíc zmírní nepříjemné následky konzumace alkoholu. A to už ani nemluvíme o tom, že dobře odpočatí si párty užijete mnohem více.

Tip: 7 špatných návyků, které vám kazí zdravý spánek + tipy, jak se jich zbavit

heurekashoproku
Obrovský výběr — Odborné poradenství — Výhodné ceny — Doprava zdarma