Potřebujete poradit? +420 534 534 397, obchod@ortopedickematrace.cz

Jak pomoci miminku usnout? Zkuste těchto 10 tipů

Tipy a triky | 09.02.2019

Uspávání miminka se někdy může neplánovaně protáhnout. A to už ani nemluvíme o tom, že vyčerpaný rodič by na rozdíl od děťátka nejraději už dávno spal. Naučte se s námi, jak rychle uspat miminko v pohodě a bez stresů.

dítě spí

1. Základem je důsledné dodržování času spánku

Pokud budete své dítě ukládat ke spánku každý večer přibližně ve stejnou dobu, pomůžete mu naučit se, že je čas zpomalit a připravit se na spánek. Možná tomu nebudete věřit, ale důsledná rutina před spaním dokáže doslova zázraky.

Tip: Nejčastější poruchy spánku u dětí + tipy, jak je řešit

2. Nezapomeňte na rutinní přípravu na spánek

Zklidňující koupel, večerní pohádka, poslední krmení... To, jak si jednotlivé činnosti seřadíte, je jen na vás. Jde o to, abyste před spaním do programu zařadili klidné a příjemné činnosti, které miminku pomohou plynule přejít z bdění klidného spánku.

3. Zkuste děťátko zavinout do zavinovačky

Zavinutí miminka zabrání pohybům, které by ho mohly probudit. Pokud jste již tuto radu vyzkoušeli a získali jste pocit, že vaše dítě zavinování nesnáší, nenechte se odradit. Spánek miminka se v prvních týdnech rychle mění a to, co zpočátku nesnáší, může o několik týdnů později fungovat.

Chybou může být také příliš volné nebo příliš těsné zavinutí. Vyzkoušejte různé styly zavinovaček a utáhněte je tak, aby se miminko cítilo pohodlně, ale zároveň se nebudilo máváním ručičkami či trháním nožičkami.

4. Vytvořte optimální prostředí pro spánek miminka

Zatemňovací stínítka na lampičce a bílý šum promění dětský pokoj v prostředí podobné děloze. Velmi důležitá je také vhodná matrace do postýlky, která by měla být dostatečně pevná a přiměřeně tvrdá. Polovinu spánku dítěte tvoří fáze REM2, tedy fáze charakterizovaná rychlým pohybem očí (REM – Rapid Eye Movement). Jedná se o fázi lehkého spánku, kdy dítě vzbudí i méně hlasitý zvuk. Bílý šum může ztlumit zvuk mluvení, kýchání nebo bouchání, takže zvuky děťátko nevyruší a neprobudí se.

5. Snižte teplotu v místnosti, kde miminko spí

Abyste zajistili pohodlný noční odpočinek a pomohli předejít riziku SIDS (syndromu náhlého úmrtí kojenců), nastavte termostat v noci a v době, kdy dítě spí, na nižší teplotu než přes den. Není žádným tajemstvím, že všichni spíme nejlépe v chladné místnosti, včetně miminek.

miminko spí

Snažte se udržovat termostat v rozmezí 20 - 22 °C. Abyste se ujistili, že miminku není zima, položte mu ruku na hrudník nebo na hlavu. Pokud jsou tato místa teplá, miminku je dostatečně teplo.

6. Při uspávání a v noci mějte po ruce vše potřebné

Zdlouhavé hledání čisté pleny nebo prostěradla do postýlky uprostřed noci poté, co je dítě počůrá, nikomu a ničemu neprospěje, a už vůbec ne spánku miminka. A pokud při tom rozsvítíte světlo, můžete ho úplně probudit, což znamená, že vám bude trvat věčnost, než ho znovu uspíte. Místo toho se snažte mít předem po ruce čisté povlečení a plenky, stejně jako zavinovačku nebo spací pytel, zkrátka cokoli, co potřebujete. Tak budete dobře připraveni i na situace, kdy dítěti proteče plenka.

7. Ukládejte své dítě do postýlky bdělé, nikoliv spící

Snažte se dítě uložit ke spánku ospalé, ale v bdělém stavu. Pokud totiž uložíte spící miminko do postele a ono se v noci probudí, nebude poznávat své okolí a bude potřebovat vaši pomoc, aby usnulo. Ukládáním ospalého děťátka mu umožníte, aby se naučilo samo se uklidnit a znovu usnout.

matka s dítětem

Je sice pravda, že novorozencům prospívá houpání, hopsání a uklidňování při spánku, ale děti se rychle vyvíjejí a nepotřebují tyto metody dlouhodobě. Přibližně do 5 měsíců je většina miminek schopna usínat sama, a pokud je stále uspáváte, překáží jim to. Zkuste v prvních měsících alespoň jednou denně trénovat ukládání miminka v bdělém stavu. Zřejmě zjistíte, že nejúspěšnější bylo první zdřímnutí.

8. Pro uspávání miminka je důležité i správné krmení

Víme, že během prvních 8 týdnů by se miminko mělo krmit přibližně každé dvě až tři hodiny. Pokud si však děťátko říká o mléko téměř každou hodinu, možná se při každém krmení nenasytí dostatečně. Zkuste si vést 24hodinový záznam o tom, kolik mililitrů dítě krmené z láhve přijme a v jakém čase. V případě kojeného dítěte si zapisujte, kolik minut ho kojíte při každém kojení.

Stává se totiž, že pokud během nočního krmení miminka pijí 20 minut, ale během dne jen 5 nebo 10 minut, ve skutečnosti se jen přisávají. Výsledkem je, že si nenaplní bříško dostatečně na to, aby dokázali prospat celou noc. Na druhé straně, pokud děťátko přes den dobře papá, přibližně ve věku 2,5 až 3 měsíců by mělo být schopno spát v noci nepřetržitě 4 až 6 hodin. Později se dopracujete k ještě delším časovým úsekům.

Pro ještě efektivnější krmení doporučujeme krmit tehdy, když má dítě opravdu hlad. Nezanedbávejte ani odříhávání. Je také dobré krmit dítě v tmavé a tiché místnosti, aby nebylo rozptylováno okolím.

9. Při ukládání ke spánku hlaďte dítě po zádech

Když dítě leží v postýlce, jemně ho hlaďte po zádech, abyste ho uklidnili. Jedná se o poměrně známou a osvědčenou metodu. Využívá toho, že dítě se cítí spokojené, když ho máte v náručí, ale začne se rozčilovat v okamžiku, kdy ho položíte do postýlky. Změnu zmírněte tím, že ho budete asi minutu po uložení do postýlky hladit po zádech. Uklidňující, známý dotek mu může dodat pocit bezpečí, takže snadněji usne.

kojenec spí

Tento trik můžete vyzkoušet také v případě, že nechcete dítě nosit po místnosti v náručí. Někdy opravdu stačí jen několik uklidňujících poplácání po zádech, aby se dítě uklidnilo a utišilo.

10. Můžete vyzkoušet i jemnou masáž na uspávání dítěte

Jemná masáž pomůže vašemu dítěti uvolnit se a připravit se na spánek. Pokud máte dětský masážní olej, kápněte si pár kapek na ruce. Poté pomalými, vláčnými tahy a jemným tlakem masírujte asi 10 až 15 minut paže, nohy, ruce, chodidla, záda a bříško svého miminka.

Chcete-li masírovat spodní část těla, masírujte chodidla dítěte a provádějte dlouhé tahy směrem nahoru. Při masáži horní části těla začněte u ramen a hlaďte ručičky směrem dovnitř k hrudníku. Nakonec jemně masírujte/hlaďte obličej včetně čela, nosu a hlavičky. Můžete také vyzkoušet jednoduchý trik – ukazováčkem jemně hlaďte dítě od středu čela přes kořen nosu, uvidíte, že miminko začne zavírat oči a usne.

Tip: 10 tipů pro lepší spánek miminek

heurekashoproku
Obrovský výběr — Odborné poradenství — Výhodné ceny — Doprava zdarma