Potřebujete poradit? +420 534 534 397, obchod@ortopedickematrace.cz

Mýty a fakta o spánku miminek

Zdravý spánek | 09.02.2019

Mezi novopečenými rodiči snad neexistuje téma, o kterém by se vedly horlivější debaty. Nevyžádané rady o tom, co byste měli dělat, aby dítě spalo celou noc, se ozývají ze všech stran. Bohužel ne všechny se zakládají na pravdě.

spící miminko

Mýtus č. 1: Pokud se dítě v noci budí, znamená to, že je hladové.

Fakt: Někdy se miminka v noci budí hlady, ale určitě ne vždy.

Pokud přejdete na příkrmy, jedno až dvě noční probuzení ke krmení se považují za zcela normální. Pokud se však miminko v noci budí častěji a pokaždé potřebuje nakrmit, aby znovu usnulo, může to být proto, že si vytvořilo asociaci mezi krmením a spánkem.  

Kromě toho noční buzení miminek a batolat zapříčiňuje mnoho dalších faktorů. Patří mezi ně například příliš mnoho nebo příliš málo spánku během dne, příliš vysoké nebo nízké teploty, nemoci nebo nedostatek pohodlí.

Tip: Jak se vyspat s miminkem? Praktické tipy pro novopečené rodiče

Mýtus č. 2: Dítě by mělo být schopno spát celou noc do šesti měsíců věku.

Fakt: Neexistuje stanovený věk, od kterého by mělo dítě přespat celou noc.

Ve skutečnosti žádné dítě, ale ani dospělý člověk neprospí celou noc. Některé děti po skončení jednoho spánkového cyklu okamžitě začnou nový cyklus, aniž by se dožadovaly pomoci dospělého. Jiné se sice vzbudí, ale zůstanou tiše ve své postýlce, zatímco další se vzbudí a pláčou, protože nedokážou sama zahájit nový spánkový cyklus.

Žádné dítě však nespí hluboce po celou noc. Celonoční spánek ve skutečnosti znamená, že dítě dokáže spát po celou noc bez vaší pomoci. To znamená, že dokáže procházet mezi spánkovými cykly bez pláče a bez toho, abyste mu museli pomáhat usnout.

Mýtus č. 3: Některá miminka nemají ráda zavinování.

Fakt: U miminek mladších 4 - 5 měsíců pomáhá zavinování při usínání a prodlužuje jejich spánek. Důvodem je skutečnost, že potlačuje známý úlekový reflex.

Některá miminka se však mohou při zavinování vzpírat nebo plakat a rodiče předpokládají, že se jim zavinování nelíbí. Pravdou však je, že dítě je příliš unavené, konkrétní typ zavinovačky mu nevyhovuje nebo je pro něj příliš velká.

Mýtus č. 4: Pokud vaše dítě v noci špatně spí, vynechejte denní spánek.

Fakt: Spánek během dne je důležitý pro klidný spánek během noci.

Určitě se shodneme na tom, že dítě, které se přes den dostatečně nevyspí, bude později, když nadejde čas večerního odpočinku, pravděpodobně unavené, nervózní a podrážděné. A takto nespokojené dítě je mnohem obtížnější uklidnit a uspat. Navíc se častěji v noci budí.

Mýtus č. 5: Dítěti škodí, pokud pláče, když ho necháváte usínat o samotě

Fakt: Přibližně ve věku 4 měsíců je důležité naučit dítě usínat samo. To, že přitom pláče, je naprosto přirozené.

Pokud je dítě milováno a během dne je o něj dobře postaráno, určitě mu neublíží, pokud si večer před spaním trochu popláče. Navíc, pláč před spaním bude pravděpodobně trvat jen několik dní, než si dítě zvykne a naučí se usínat samo.

dítě s otcem

Samozřejmě v případě, že nejste schopni nechat dítě o samotě vyplakat, aby usnulo, existují i ​​jiné možnosti. Můžete jej například každých 10 minut zkontrolovat (ale bez konejšení, houpání nebo kojení). Případně se můžete rozhodnout pro určitou délku pláče, kterou jste ochotni vydržet (například 15 minut), a pokud pláč přesáhne tento limit, půjdete dítě utišit.

Mýtus č. 6: Polštáře, hnízda a mantinely v postýlce chrání dítě před úrazem

Fakt: Polštáře, mantinely a dětská hnízda kolem dítěte zvyšují riziko SIDS (syndrom náhlého úmrtí kojenců).

Kromě toho dítěti nepomáhají lépe spát ani mu neposkytují větší pohodlí. Pokud chcete svému drobečkovi poskytnout pohodlí a ochránit ho před chladem, doporučujeme místo toho použít spací pytel nebo zavinovačku, aby byl váš poklad v bezpečí.

Mýtus č. 7: Miminkám se lépe spí na břiše a hrozí jim menší riziko zadušení.

Fakt: Při spaní na bříšku dětem hrozí, že se mohou začít dusit požitým mateřským mlékem, které se jim dostane do dýchacích cest.

Mnohem bezpečnější je ukládat děti na záda tak, aby dýchací trubice byla nahoře. Pro miminka je také pohodlnější ležet na zádech.

Tip: Jak vybrat matraci pro dítě?

heurekashoproku
Obrovský výběr — Odborné poradenství — Výhodné ceny — Doprava zdarma