Potřebujete poradit? +420 534 534 397, obchod@ortopedickematrace.cz

Nejčastější poruchy spánku u dětí + tipy, jak je řešit

Tipy a triky | 09.02.2019

Problémy se spánkem nejsou u dětí nic neobvyklého. Ne všechny však automaticky znamenají poruchy spánku. Poznejte ty nejběžnější z nich a zjistěte, jak se s nimi vypořádat.

dítě s peřinou

Poruchy spánku představují komplexní problém

Poruchy spánku brání dětem v kvalitním odpočinku, který nutně potřebují. Nemluvě o tom, že děti, které se pořádně nevyspí, mohou být během dne unavené, náladové, nespokojené a mrzuté. Dokonce se u nich mohou objevit i problémy s chováním, školním prospěchem a bezpečností.

Poruchy spánku u dětí a dospívajících jsou bohužel poměrně časté. Vyskytují se až u 30 % dětí a dospívajících. Aby byla léčba skutečně úspěšná, je nezbytná podrobná diagnóza, určení příčiny poruchy spánku a spolupráce rodiny dítěte.

Tip: Jak naučit dítě spát samo?

Jaké poruchy spánku brání dětem, aby se pořádně vyspaly

Mezi nejčastější z nich patří:

  • Obstrukční spánková apnoe – krátkodobé chrápání u dětí může být způsobeno například nachlazením nebo alergií. Chrápání je však jedním z příznaků obstrukční spánkové apnoe. Příčinou může být obezita, vybočená nosní přepážka nebo zvětšené nosní mandle či adenoidy. Mezi další příznaky, které mohou být přítomny, patří dýchání otevřenými ústy, noční pocení nebo neklidný spánek.
  • Chrápání u dětí – je zajímavé, že většina dětí se spánkovou apnoe také chrápe. Mějte však na paměti, že chrápání u dětí je poměrně běžné a nemusí vždy představovat závažný problém. Pokud však vaše dítě chrápe hlasitě nebo často, měli byste tyto příznaky probrat se svým pediatrem.

spící děvče

  • Bruxismus – neboli skřípání zuby - se může vyskytovat nejen během dne, ale také v noci, kdy může narušovat spánek vašeho dítěte. Kromě toho může způsobit poškození zubů nebo poranění čelistních svalů, nebo dokonce bolesti hlavy. Určit příčinu bruxismu není snadné, ale předpokládá se, že úzce souvisí se stresem. Léčba obvykle zahrnuje používání chráničů zubů, které zabraňují poškození zubů, ale také kombinaci psychoterapie a relaxačních technik ke snížení stresu a svalového napětí.
  • Syndrom neklidných nohou – známý také jako Willisova-Ekbomova choroba zahrnující nepříjemné pocity škubání, tahání, svědění či mravenčení v nohou neobchází ani ty nejmenší. Jako příčina se často uvádí nedostatek železa nebo genetická příčina. Je zajímavé, že příznaky syndromu neklidných nohou se obvykle zlepší při chůzi nebo protahování.
  • Náměsíčnost (somnambulismus) – tato porucha spánku je u dětí poměrně častá, přičemž v teenagerském věku obvykle sama odezní.
  • Noční pomočování u dětí (nocturnal enuresis) – se považuje za spánkovou poruchu u dětí starších 5 let, u kterých se vyskytuje alespoň dvakrát týdně. I v tomto případě, podobně jako u bruxismu, může být na příčině emocionální stres, ale v úvahu je třeba vzít také onemocnění močového aparátu či diabetes. U primárního pomočování nebo u dětí mladších 7 let není léčba obvykle nutná. Každý rok, jak dítě roste, můžeme očekávat 8 až 10% zlepšení. Většina dětí z nočního pomočování vyroste sama.
  • Hypersomnie – nadměrná spavost (více než 10 hodin v noci a během dne dalších 4 až 8 hodin). Dítě si může zdřímnout na nevhodných nebo nepřijatelných místech (například ve škole). Hypersomnie může vzniknout v důsledku narkolepsie, ale může být způsobena i obstrukční spánkovou apnoe. Je také průvodním příznakem otřesu mozku, epilepsie nebo jiných onemocnění, což podmiňuje následnou léčbu.
  • Noční můry u dětí – se častěji vyskytují během spánku s rychlými pohyby očí (REM), což je fáze spánku, která se obvykle spojuje se sněním. Často jsou vyvolány stresem nebo významnými životními událostmi.   Pokud se noční můry vašeho dítěte objevují častěji než jednou týdně a brání mu v klidném spánku nebo se objevují spolu s problémy s chováním, poraďte se o problému s dětským lékařem.

Tipy, jak pomoci dítěti při spánkových poruchách

  • Zlepšení spánkové hygieny – u malých dětí důsledné dodržování rutiny před spaním podporuje nejen zdravý spánek, ale má i další pozitivní výsledky, jako je rozvoj řeči a rodinných vazeb.
  • Dodržování času spánku – snažte se o víkendech dodržovat stejnou dobu spánku dětí jako během pracovního týdne. Odkládání času spánku během víkendu ztíží dětem dodržování normálního rozvrhu během pracovních dnů.

dítě s tabletem

  • Zákaz používání mobilů, televizorů a tabletů alespoň 1 hodinu před spaním – tato elektronická zařízení vyzařují modré světlo, které potlačuje vylučování melatoninu, hormonu podporujícího spánek. Navíc stimulují mozek, což ztěžuje jeho utlumení před spaním.
  • Snížení množství stresorů – i když dítě nebo dospívající nemá diagnostikovaný problém s duševním zdravím, stres může mít u něj velmi negativní dopad na spánek. Je velmi důležité povídat si s dítětem o tom, co prožívá, co ho trápí a pomoci mu s řešením jeho obav nebo starostí.
  • Úprava podmínek pro spaní – místo, kde dítě spí, by mělo podporovat jeho kvalitní odpočinek. To znamená minimalizovat hluk, ztlumit světla před spaním a regulovat teplotu tak, aby v místnosti nebylo ani příliš horko, ani příliš chladno.

Tip: Noční můry u dětí: Víme, jak s nimi bojovat

heurekashoproku
Obrovský výběr — Odborné poradenství — Výhodné ceny — Doprava zdarma