Potřebujete poradit? +420 534 534 397, obchod@ortopedickematrace.cz

Odpolední útlum nebo proč býváme po obědě ospalí + tipy, jak to překonat

Zdravý spánek | 09.02.2019

Většina z nás dobře zná odpolední krizi, když bojujeme s poklesem energie a oči se nám zavírají samy od sebe. Co se to děje s naším tělem a proč jsme po obědě tak unavení? Odpověď a rady, jak zůstat svěží i po vydatném jídle, se dozvíte v našem článku.

žena odpočívá

Ospalost po jídle je poměrně častý jev

Ospalost po jídle se nazývá postprandiální somnolence a je to poměrně běžná záležitost. Ovlivňuje ji zejména množství, složení a načasování jídla. Bylo například zjištěno, že potraviny s vysokým obsahem tuků a sacharidů výrazně zvyšují pocit ospalosti po jídle. K pocitu únavy po jídle může přispívat také zhoršený zdravotní stav a narušený spánkový režim.

Pravděpodobně i vy patříte k těm, kteří si myslí, že lidé jsou po jídle ospalí proto, že jejich tělo přesměruje krev z mozku do trávicího traktu, ale vědecké důkazy tento mýtus vyvrátily. Vědci mají různé teorie o příčině únavy po jídle, ale obecně se shodují, že jde o přirozenou reakci a obvykle není důvod k obavám. Ospalost po jídle je totiž vyvolána kombinací několika fyziologických procesů, a přestože se jí nelze zcela vyhnout, existují kroky, které můžete podniknout k jejímu zmírnění.

Přečtěte si také: Zdravý spánek začíná v okamžiku, kdy se probudíte

Co způsobuje odpolední útlum?

  • Jídla s vysokým obsahem tuku – potraviny s vysokým obsahem tuků, zejména nasycených mastných kyselin, jako jsou smažená jídla, pizza, bramborové lupínky a zpracované maso.
  • Potraviny s vysokým obsahem sacharidů – jídla a nápoje s vysokým obsahem zpracovaných cukrů a škrobů, jako jsou sladkosti, džusy a bílé pečivo, protože dokážou rychle zvýšit hladinu cukru v krvi, což zvyšuje riziko únavy.

muž zívá

  • Vysoká nebo nízká hladina cukru v krvi – ospalost může být také příznakem vysoké či nízké hladiny cukru v krvi v důsledku stravy nebo konzumace alkoholu.
  • Konzumace alkoholu – alkohol může způsobit ospalost a tento efekt je ještě výraznější při nedostatku spánku.
  • Chronotyp – pokud jste ranní ptáče, je pravděpodobnější, že budete po obědě ospalí.

Jak bojovat proti únavě po jídle

I když se vám pravděpodobně nepodaří úplně odstranit odpolední útlum, existuje několik tipů, které můžete vyzkoušet, abyste snížili pravděpodobnost, že se budete po jídle cítit ospalí:

  • Vytyčte si spánek jako prioritu – pokud trpíte nedostatkem kvalitního spánku, ospalost po jídle se u vás může výrazně zhoršit.
  • Upravte si jídelníček – výživná strava bohatá na zeleninu, ovoce a ořechy s nízkým obsahem nasycených tuků, průmyslově zpracovaných potravin a sladkostí snižuje riziko ospalosti během dne.
  • Připravte si oběd ze sacharidů s pomalým uvolňováním – patří sem ovesné vločky, celozrnné těstoviny, vícezrnný chléb, cizrna či sladké brambory, které mají nízký glykemický index. Díky tomu pomáhají udržovat stabilnější hladinu energie v krvi po delší dobu.
  • Vyhněte se přejídání – menší porce a celkově lehčí jídlo s nižším počtem kalorií vás příliš nezatíží a uchrání vás před ospalostí. Namísto velkých porcí jezte raději méně a častěji, abyste si udrželi hladinu energie. Ovoce nebo hrst ořechů by měly stačit, aby zažehnaly výpadek energie.

zdravý oběd

  • Vystavte se slunečnímu záření – procházka na slunci nebo půlhodinový pobyt před světelným boxem účinně pomáhají snížit únavu po jídle nebo jí zcela zabránit.
  • Dopřejte si pohyb – pokud můžete, po obědě se vydejte na procházku nebo projížďku na kole, pomůže vám to dobít energii a odvrátit únavu.
  • Nezapomínejte na pitný režim – dostatek vody během dne vám pomůže udržet ospalost na uzdě.
  • Vyzkoušejte si po obědě vypít šálek kávy nebo čaje – kofein v nápoji odežene únavu, avšak vypijte ho minimálně 8 hodin před spaním, jinak byste si mohli přivodit problémy se spánkem.
  • Omezte alkohol – alkohol má sedativní účinky na nervový systém, proto jeho popíjení během dne může vyvolat pocit letargie.

Ospalost po jídle může poukazovat na různá onemocnění

Ne vždy je únava po jídle běžnou a nevinnou záležitostí. V případě, že jste po jídle neustále unavení a ovlivňuje to kvalitu vašeho života, měli byste se poradit s lékařem. Může totiž jít o jeden z příznaků následujících zdravotních problémů:

  • potravinová intolerance nebo alergie – únava po jídle může být příznakem potravinové intolerance nebo alergie. Tělo vynakládá energii na zvládnutí projevů, jako jsou migrény nebo křeče, v důsledku čehož dochází k vyčerpání a únavě.
  • celiakie – toto zánětlivé onemocnění se kromě trávicích potíží často spojuje s vyčerpávající únavou po konzumaci lepku v pšenici, žitu nebo ječmeni.
  • anémie – lidé trpící anémií často pociťují únavu a slabost, a to i po jídle.
  • cukrovka – diabetici buď neprodukují dostatek inzulínu, nebo jej jejich tělo nevyužívá efektivně (buňky mají problém absorbovat glukózu z krve). Zvýšená hladina cukru v krvi, tzn. hyperglykémie, může způsobit únavu po jídle stejně jako nízká hladina cukru v krvi (postprandiální hypoglykémie)

Tip: Sledování televize před spaním výrazně ovlivňuje spánek. 5 faktů, které vás překvapí

heurekashoproku
Obrovský výběr — Odborné poradenství — Výhodné ceny — Doprava zdarma