Potřebujete poradit? +420 534 534 397, obchod@ortopedickematrace.cz

Prázdniny, cestování a spánek u dětí. Známe tipy, jak to sladit dohromady

Tipy a triky | 09.02.2019

Dovolenkový režim, dlouhé letní večery či pozdní vstávání dokáží spánkový rytmus u dětí vydatně rozhodit. Stačí však vědět, jak na to a máte po starostech. Přečtěte si několik tipů, jak si prázdniny či dovolenou s dětmi užít, nejen je přežít.

kluci v posteli

Prázdniny jsou pro většinu rodin vzrušujícím, ale zároveň i stresujícím obdobím. Zatímco dospělí obvykle nemají se změnami spánkového režimu problém, malým i starším dětem se může spánkový rytmus v důsledku různých změn a neobvyklých událostí snadno narušit. Dodatečné vzrušení ze setkání s větším počtem známých i neznámých lidí a očekávání prázdninových aktivit může u dětí vyvolat nadměrnou stimulaci a s ní spojený nedostatek spánku.

Tip: Mýty a fakta o spánku miminek

Proč děti na dovolené špatně spí

Všichni dobře víme, že děti dávají přednost určité rutině. Také různé studie ukazují, že rutina je velmi důležitá pro rozvoj sociálních dovedností a procesů učení u dětí. Kromě toho k poruchám spánku často dochází v důsledku náhlých změn rutiny. Obvykle jsou příčinou následující faktory:

  • Spánek na neznámém místě způsobuje, že se děti necítí bezpečně a jsou nespokojené.
  • Vynechání tradičních rituálů před spaním nebo jejich nahrazení jinými aktivitami nepřipraví děti k odpočinku.
  • Nadměrná stimulace ze setkání s novými lidmi a návštěv nových míst působí na děti rušivě.
  • Pojídání sladkostí před spaním znemožňuje dětem uklidnit se a usnout.

Jak spát při cestování autem, autobusem, vlakem a letadlem

Při cestování doporučujeme naplánovat cestu autem, autobusem, vlakem nebo letadlem tak, aby vaše dítě v té době spalo nebo odpočívalo. Cesta tak pro ně i pro vás bude snazší a uběhne rychleji. U kojenců a batolat můžete zvýšit šanci na nerušený spánek také tím, že dítě krátce před cestou nakrmíte a přebalíte.

ležící dívka

U starších, neposedných dětí předškolního a školního věku je dobré vyrazit na cestu až poté, co si pohrají venku, což jim pomůže příjemně se unavit. Nezapomeňte mu před cestou nabídnout lehké občerstvení a ujistěte se, že před odjezdem navštíví toaletu.

Jak připravit děti na spánek během prázdnin

Zejména u malých dětí se velmi osvědčilo použití krátkého sledu uklidňujících činností jako příprava na kvalitní noční odpočinek. Můžete vyzkoušet následující postup:

  1. Přibližně 15 až 20 minut před tím, než začnete ukládat dítě ke spánku, ho zaměstnejte nějakou uklidňující činností. Může to být například vybarvování omalovánek nebo společné čtení knihy.
  2. Vezměte dítě na tiché, klidné místo mimo hluk se slabým osvětlením, kde můžete společně strávit 15 minut, aniž byste byli rušeni.
  3. Přikryjte dítě jeho oblíbenou dekou (nezapomeňte mu ji na cestu přibalit) nebo mu dejte do náruče jeho oblíbenou hračku.
  4. Pomalu se společně 5 až 10krát zhluboka nadechněte.

Osvědčené tipy, jak pomoci dětem usnout na dovolené

Změna času, změna klimatu, spousta nových dojmů nebo vzrušení z nového místa mohou i starší děti rozptýlit natolik, že mají problém večer usnout. Když se k tomu přidá celková změna režimu, změna stravy nebo odložení doby odpočinku, problémy se spánkem nejsou žádným překvapením. Vsaďte na některý z našich tipů, případně je použijte všechny a přesvědčte se, že kvalitní spánek dětí na dovolené nemusí být jen nedosažitelným snem:  

  • Cestování si naplánujte v obvyklou dobu spánku u malých dětí (miminka a batolata) nebo po skončení her u dětí školního věku (hra je unaví a cestu snesou snadněji).
  • Postarejte se o to, aby se děti každý den nějakou dobu věnovaly fyzickým a duševním aktivitám, které rovnoměrně stimulují jejich mysl a tělo. Využijte k tomuto účelu dětská hřiště a hry vhodné k cestování.
  • I na dovolené s „all inclusive“ stravováním dodržujte pravidelné, vyvážené stravování s omezeným příjmem cukru.
  • Nezapomeňte přibalit dětem oblíbenou hračku, deku či pyžamo, aby měli pocit jistoty a bezpečí ze známých předmětů.
  • V rámci možností dodržujte stejnou rutinu před spaním jako doma.
  • Před spaním dopřejte dítěti teplou relaxační koupel se stejnými přípravky do koupele, jaké používáte doma.
  • Umožněte dětem vidět, kde budete spát a ujistěte je, že zůstanete nablízku.
  • Nechte během noci svítit malou lampičku, aby se dítě po probuzení uprostřed noci mohlo snáze zorientovat.
  • Pokud cestujete v různých časových pásmech, zkuste před odjezdem změnit časy jídla, spánku a buzení podle nových časových pásem. Díky tomu se vy i dítě rychleji přizpůsobíte novým podmínkám.

Tip: Noční můry u dětí: Víme, jak s nimi bojovat

heurekashoproku
Obrovský výběr — Odborné poradenství — Výhodné ceny — Doprava zdarma