Potřebujete poradit? +420 534 534 397, obchod@ortopedickematrace.cz

Sledování televize před spaním výrazně ovlivňuje spánek. 5 faktů, které vás překvapí

Zajímavosti o spánku | 09.02.2019

Mnozí z nás si zvykli sledovat večerní film nebo jen tak relaxovat před televizí před spaním. Bohužel málokdo se zamyslí nad tím, jak takové večerní sledování televize ovlivňuje kvalitu spánku. Pojďme se společně podívat na to, jaký je jeho dopad a co s tím můžeme dělat.

žena u televízoru

Stalo se jakýmsi zvykem, že večery trávíme sledováním nejnovějších epizod svých oblíbených seriálů či díváním se na nové filmy. Bez ohledu na to, co sledujete, odpočinek před televizí se zdá být dokonalým způsobem, jak si odpočinout po náročném dni.

Tip: Zdravý spánek začíná v okamžiku, kdy se probudíte

Faktem však zůstává, že ať už jste fanoušky reality show, akčních filmů nebo komedií, možná byste měli přehodnotit způsob, jakým trávíte čas před spaním. Sledování televize před spaním totiž může mít velký vliv na váš spánek a celkové zdraví.

Proč lidé sledují před spaním TV

Důvodů, proč je sledování televize před spaním tak přitažlivé, je několik. Tady jsou alespoň ty nejčastější:

  • Společné trávení času – sledování televize s rodinou, přáteli nebo milovanou osobou může být zábavným způsobem, jak strávit večer a může být dokonce skvělým zážitkem.
  • Okamžité uvolnění – někteří lidé tvrdí, že sledování televize jim přináší uvolnění a dočasné zmírnění stresu, takže se jim daří snáze usnout.
  • Odvedení pozornosti od negativních myšlenek – TV může pomoci odvrátit pozornost od úzkostných nebo znepokojujících myšlenek, díky čemuž je jednodušší rychleji usnout.

1. Sledování televize před spaním snižuje tvorbu melatoninu

Večerní vysedávání nebo polehávání u televize může vést ke zhoršení kvality spánku a stát za několika zdravotními problémy. Modré světlo z obrazovek totiž může potlačovat produkci melatoninu, hormonu, který reguluje spánek. Nižší hladina melatoninu zase ovlivňuje přirozený cyklus spánku a bdění, což ztěžuje usínání a brání udržení spánku nebo stálého spánkového režimu.

2. Pokud večer sledujete TV, obvykle jdete spát později

Mnoho filmů, zejména těch s akčními nebo napínavými zápletkami, může udržovat váš mozek aktivní a bdělý. Tato mentální stimulace vám může zabránit v rychlém usnutí. Totéž může způsobit i modré světlo a hlasité a hlučné zvuky z televize, které mohou zvýšit vaši bdělost. Dalším problémem může být sledování seriálů, které vás mohou zaujmout natolik, že se díváte na několik dílů za sebou, i když byste už dávno měli odpočívat v posteli.

 3. Večerní sledování TV snižuje kvalitu spánku

Pokud vás zaujalo to, co jste sledovali (což je vysoce pravděpodobné, jinak byste se na to nedívali), můžete být neklidní nebo se během noci často budit. Kromě toho může mentální stimulace z televize narušit schopnost přejít během odpočinku do hlubokých, regeneračních fází spánku. V důsledku toho se ráno můžete cítit nedostatečně odpočatí.

4. Při sledování televize si namáháte oči

Dlouhodobé sledování obrazovky je pro oči namáhavé a způsobuje nepohodlí, dráždí oči a vyvolává syndrom suchého oka.

žena s ovládačem

To také nepříznivě přispívá ke zhoršení spánku. Příliš dlouhé sledování televize může také způsobit duševní únavu, která ztěžuje nebo znemožňuje schopnost uvolnit se a relaxovat.

5. Kvůli večernímu sledování televize chodíte spát později

Pokud zůstáváte vzhůru dlouho do noci jen proto, abyste dokoukali nějakou epizodu, může to oddálit dobu spánku, což automaticky vede ke zkrácení délky spánku. Soustavné ponocování vede k chronickému nedostatku spánku, což má následně negativní dopad na vaše zdraví, náladu a kognitivní funkce.

Jak minimalizovat vliv sledování televize na kvalitu spánku

Pokud se nechcete úplně vzdát televizních večerů, vyzkoušejte alespoň několik praktických způsobů, které vám pomohou lépe se vyspat:

1. Filtry proti modrému světlu

Pokud máte možnost, zapněte si filtr modrého světla nebo nastavte obrazovku na noční režim. V případě, že vaše zařízení tímto nedisponují, zvažte nošení brýlí s filtrem proti modrému světlu. Odfiltrováním modrého světla účinně snížíte jeho negativní vliv na produkci melatoninu.

2. Omezte čas strávený u obrazovky

Stanovte si čas, kdy přestanete sledovat televizi, ideálně alespoň hodinu před plánovaným časem spánku a důsledně se toho držte. Můžete využít i funkci plánovaného vypnutí televize.

3. Po skončení sledování TV nechoďte hned do postele

Místo toho si do programu zařaďte další relaxační činnosti, jako je například čtení knihy, poslech uklidňující hudby či meditace. Pomůže vám to uklidnit stimulovanou mysl a naladit ji na spánek.

Tip: Typy světla a jejich vliv na kvalitu spánku + rady, jak se lépe vyspat

heurekashoproku
Obrovský výběr — Odborné poradenství — Výhodné ceny — Doprava zdarma